Soorten trappen: materialen, prijzen en vakmannen.

Bij het kiezen van een trap moet je rekening houden met de prijs, soort materiaal en vorm. Maar wist je dat de ruimte waar je trap geplaatst moet worden ook een invloed moet spelen op je keuze? Lees verder en ontdek de verschillende soorten trappen, hun voordelen en prijzen.

 

Verschillende soorten trappen en hun prijzen

De prijs van de verschillende soorten trappen kan aanzienlijk variëren aangezien er zoveel verschillende modellen en afwerkingen bestaan. Open trappen kosten bijvoorbeeld gemiddeld minder dan gesloten trappen, omdat er minder materiaal voor de bouw ervan nodig is.

Ook hangt de prijs gewoonlijk samen met het aantal bochten dat er in een trap verwerkt zijn. Zo zal een rechte trap logischerwijze minder kosten dan een trap met twee draaien. Ten laatste hebben de soort materiaal en de afwerking ook een belangrijke invloed op het totale kostplaatje.

Soorten trappenGemiddelde prijs*
Steektrap1.200 – 5.000 euro
Draaitrap2.000 – 3.000 euro
Wenteltrap3.000 – 10.000 euro
Soorten trappen en hun gemiddelde prijs

*Let op: dit zijn enkel richtprijzen!

Draaitrap

Een draaitrap wordt ook vaak een spiltrap genoemd omdat de treden vastzitten aan een spil.  De basis wordt meestal uit staal gemaakt, maar je mag zeker experimenteren met andere materialen voor de treden.

Een van de grootste voordelen van draaitrappen is ruimtebesparing. Door het kleine diameter nemen ze niet veel plaats in en kunnen ze in bijna elke ruimte geplaatst worden.

Houd wel rekening met het feit dat er veel meetwerk en ontwerptijd bij een draaitrap komt te kijken. De reden daarvoor zijn de verdreven traptreden die aan de spil moeten worden vastgemaakt. Verdreven treden zijn namelijk essentieel bij zulke trappen om ze te laten draaien en om ze beter begaanbaar te maken.

Voor deze soort trappen mag je een hogere prijs verwachten. Gemiddeld ligt de prijs voor een draaitrap rond de 2000 en 3000 euro, maar de materialen en afwerking kunnen daar ook een invloed op hebben.

Draaitrap: zorg voor ruimtebesparing in je woning

Open trap

Kenmerkend aan open trappen is het feit dat ze geen stootborden hebben. Daardoor wordt er minder materiaal gebruikt bij hun vervaardiging en kosten deze trappen minder dan andere soorten trappen.

De open ruimte tussen de treden creëert een open gevoel in een kamer en laat bovendien meer licht door. Door het effect van de open trappen vloeien ruimtes gradueel in elkaar uit, wat een   minimalistisch resultaat oplevert.

Een minpunt van open trappen is dat ze niet geluidsdempend zijn. Daarnaast vereisen ze meer onderhoud aangezien stof en vuil makkelijk door de treden vallen.

Steektrap

Steektrappen zijn een van de eenvoudigste soorten trappen. Door hun simpliciteit en de afwezigheid van bochten kunnen steektrappen makkelijk ontworpen en geïnstalleerd worden. Daardoor zijn ze erg goedkoop en kunnen ze in veel materialen gemaakt worden. In tegenstelling tot draaitrappen, nemen steektrappen veel plaats in. Daarom zijn ze beter geschikt voor grote ruimtes en worden ze afgeraden in kleine woningen.  

De molenaarstrap is een soort steektrap die wel in kleinere ruimtes past. Hij past perfect in kleine studio’s en kan ook als vaste zoldertrap dienen.

De prijs van een steektrap kan variëren tussen 1.200 euro en 5.000 euro afhankelijk van de materialen en de afwerking ervan. Om een goede keuze te maken laat je je best adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.

Wenteltrap

Een van de meest elegante soorten trappen, zijn wenteltrappen. Ze worden soms verward met draaitrappen, maar ze hebben toch één groot verschil. Een wenteltrap draait niet rond een spil, maar om een open ruimte. De twee verdiepingen worden dus verbonden door de onderste en bovenste treden. Daardoor oogt een wenteltrap heel sierlijk en verfijnd.

Wenteltrappen nemen meer plaats in dan de compacte draaitrappen. Ze hebben namelijk ruimte nodig om mooi uit te rekken, anders worden de treden opeengepropt en ontstaat er een steile trap.

Ook is een wenteltrap duurder door het meetwerk en de verdreven traptreden die ervoor nodig zijn. De prijzen beginnen bij 3.000 euro en kunnen tot zelfs 10.000 euro oplopen!

Zoldertrap

Een zoldertrap is onmisbaar om makkelijk je zolder te bereiken. Een molenaarstrap is perfect als je zolder dagelijks gebruikt wordt, maar in veel gevallen is een uitschuifbare zoldertrap veel interessanter. Deze trappen worden meestal uit hout of aluminium gemaakt en zijn compacter dan vaste trappen. Bovendien zijn ze makkelijk open en dicht te schuiven bij elk gebruik.

Naarmate de grootte van de zolder kan je voor een één-, twee-, of driedelige trap kiezen. Zigzag zoldertrappen zijn de meest compacte soort trappen en kunnen aan elke zolderopening vastgemaakt worden.

 

Soorten trappen: gebruikte materialen

Niet enkel de stijl, maar ook het materiaal kunnen de charme van een trap verhogen. De soort materiaal voor je trap is daarom een belangrijke keuze. Het moet namelijk optimaal bij je interieur aansluiten, maar ook duurzaam en tijdloos zijn. Kies je voor een geblokte betonnen trap of geef je de voorkeur aan een houten afwerking? Aan jou de keuze!

Betonnen trap

Betonnen trappen winnen steeds meer aan populariteit en krijgen vaak de voorkeur in moderne interieurs. Door hun soliditeit zijn betonnen trappen makkelijk te onderhouden, krasbestendig en duurzaam.

Door de makkelijke bewerking van beton zijn zulke trappen in alle vormen en maten te verkrijgen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een bepaalde structuur in het beton te verwerken of om je trap te laten bekleden met hout of natuursteen.

Rubberwood trap

Rubberwood trappen zijn een must voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren. Deze trappen zijn namelijk 100% ecologisch aangezien het hout alleen maar gebruikt wordt als de boom geen latex meer produceert.

Ook is de prijs van een trap uit rubberwood zeer interessant. Deze soort trappen is namelijk tot 30% goedkoper dan andere trappen uit harde houtsoorten. Daarnaast is rubberwood makkelijk bewerkbaar waardoor je het voor alle soorten trappen kan gebruiken. Van nature is rubberwood een lichte houtsoort, maar je kan voor een afwerking in een andere tint kiezen.

Stenen trap

Wie dacht dat het makkelijk zou zijn om een stenen trap te kiezen, heeft het mis. Er bestaan namelijk veel soorten steen waaruit een trap kan worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan witsteen, blauwe hardsteen of basalt.

Witsteen wordt gekenmerkt door zijn neutrale kleur en is een slijtvaste steensoort. Blauwe hardsteen daarentegen vergt veel onderhoud, aangezien het niet krasbestendig is. Zulke trappen betreden met hoge hakken of vuile schoenen wordt daarom afgeraden.

Verder kan je ook kiezen voor basalt, graniet of marmer. Laat je zeker vooraf adviseren over de verschillende soorten trappen uit steen aangezien ze allemaal andere onderhoud vergen.

Ijzeren trap

Door hun afwerking ogen ijzeren trappen iets robuuster dan andere soorten metalen trappen, maar juist daardoor kan het een statement zijn in een ruimte. Ijzer wordt vaak als materiaal gekozen voor een buitentrap aangezien het niet geluidsloos is.

Binnentrappen worden daarom zelden uit puur ijzer gemaakt.  Meestal gaat men daarvoor aan de slag met staal, een materiaal waarin ijzer verwerkt wordt. Het is een stevige combinatie die in elk interieur een schitterend eindresultaat levert!

Soorten trappen: een ijzeren trap zorgt voor een klassieke uitstraling

 

Vergelijk offertes om de beste prijs te vinden!

Kan je niet kiezen tussen al deze soorten trappen? Vraag hier je offerte aan en laat je adviseren omtrent traprenovatie door professionals!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wenst u te laten realiseren

2*. Welk type trap wenst u?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.