Je trap zandstralen: voordelen, tips en prijs!

Heb je een trap die vervaardigd is uit een harde houtsoort en wil je deze een nieuwe uitstraling geven? Dan is zandstralen een goede afwerkingstechniek voor je traprenovatie. Hieronder kom je meer te weten over de werking, de prijs en de voordelen. Zo ontdek je of je trap zandstralen ook voor jou de beste keuze is!

Vergelijk de prijzen

Trap zandstralen of luchtgommen?

istockphoto-499258201-612x612-1.jpg

Zandstralen en luchtgommen zijn twee technieken die weleens met elkaar verward worden. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo wordt er bij luchtgommen gebruikgemaakt van een zacht stralingsmiddel onder lage druk. Om die reden is het de beste keuze voor zachtere houtsoorten.

Zandstralen wordt dan weer gedaan met een grovere techniek. Het effect is groter, maar het mag niet op elke houtsoort toegepast worden. Je trap zandstralen is ook niet de beste oplossing voor gedetailleerde en fragielere ondergronden.

Hoelang duurt het zand stralen van een trap?

Het zandstralen van je trap duurt gemiddeld twee dagen. Op de eerste dag plakken de professionals de ruimte af en op de tweede dag beginnen ze aan het zandstralen. Nadien wordt alles schoongemaakt.

Als je trap ook afgewerkt moet worden, duurt het proces natuurlijk langer. Daarnaast is de tijdsduur afhankelijk van de grootte van de trap.

Werkwijze van een trap zandstralen

Een trap zandstralen is geen eenvoudige klus. Je laat het dus best aan een professional over. Zo ben je zeker van het beste resultaat! Wil je het toch zelf doen? Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe je eraan begint. Daarom geven we je hieronder een handig stappenplan!

Stap 1: Voorbereiding

Omdat zandstralen veel stof met zich meebrengt, is het belangrijk dat je de ruimte voordien goed afplakt. Anders kan het zijn dat de zandkorrels voor schade zorgen.

Stap 2: Uitkiezen van het juiste straalmiddel

Er zijn verschillende straalmiddelen om mee te zandstralen, waaronder mineraalzand en glasparels. Het is belangrijk dat je op voorhand het juiste middel kiest voor het beste resultaat. Wanneer het hout van de trap bijvoorbeeld erg sterk is, mag je een harder straalmiddel gebruiken, zoals mineraalzand.

Stap 3: Zandstralen

Wanneer je het juiste straalmiddel uitgekozen hebt, kan je beginnen met zandstralen. Hiervoor heb je een compressor nodig. Je dient eerst de hoogte en de druk waarmee het straalmiddel op het hout moet worden gespoten in te stellen. Vergeet ook geen beschermende kledij en een stofmasker te dragen.

Stap 4: Afwerken

Eens je de trap behandeld hebt, moet je uiteraard het stof te verwijderen. Nadien is het mogelijk om je trap af te werken met bijvoorbeeld beits of vernis. Je hoeft dit niet te doen, maar het zorgt voor een nog mooiere uitstraling van je trap.

istockphoto-1301263734-612x612-1.jpg


Prijzen op maat? Vraag je offerte aan.

Trap zandstralen: prijs

Voor het zandstralen van je trap betaal je gemiddeld 30 tot 40 euro per vierkante meter. De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte van je trap. Wil je een beter zicht op de exacte kostprijs? Dan is het aangeraden om een offerte te laten opstellen!

Trap luchtgommen prijs

Misschien ben jij nog aan het twijfelen over welke afwerking voor jou de beste keuze is: luchtgommen of zandstralen. In dat geval helpt het om de prijzen met elkaar te vergelijken.

Voor het luchtgommen van je trap betaal je gemiddeld tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. Zoals je ziet is het dus een beetje goedkoper dan je trap zandstralen. Houd er rekening mee dat ook bij luchtgommen de prijs sterk afhankelijk is van de grootte van je trap én de hardnekkigheid van de te verwijderen lagen.

Voordelen van je trap zandstralen

Als je je trap zandstraalt, heeft dit tal van voordelen. In vergelijking met het handmatig schuren van je trap gaat het bijvoorbeeld veel vlugger en is het minder vermoeiend. Door je trap te zandstralen bespaar je jezelf dus heel wat tijd en moeite!

Deze grove techniek is ook ideaal om je trap perfect egaal te maken. Zo kan het nadien beter bewerkt worden. Het is zelfs mogelijk om verf en vernis uit de kleinste hoekjes te verwijderen.

Vind de juist trapspecialist

Zelf je trap zandstralen of een specialist laten komen?

Het zandstralen van je trap is op zich niet zo’n moeilijke klus. Met een zandstraalcompressor, een straalmiddel en wat plastic en tape kan je al aan de slag. Toch is het verstandig om het over te laten aan een professional.

Het vergt namelijk de nodige kennis en ervaring voor het verkrijgen van een optimaal resultaat. Bovendien is het niet eenvoudig om het juiste straalmiddel uit te kiezen. En dat is van groot belang. In het geval dat je het verkeerde middel gebruikt, kan dit leiden tot schade van je trap waardoor je uiteindelijk meer betaalt.

Door voor een vakman te kiezen, speel je dus op zeker. Zorg er wel voor dat je bedachtzaam te werk gaat bij het uitzoeken van de beste professional. Er zijn namelijk heel wat verschillen op vlak van prijs. Gelukkig is de juiste vakman kiezen helemaal niet moeilijk. Als je op onze sites verschillende offertes laat opstellen, vergelijk je ze eenvoudig met elkaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke materialen wenst u te gebruiken voor uw trap?
3*. Wanneer wenst u de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.