Trapverlichting: soorten, voordelen en tips!

Met trapverlichting zorg je ervoor dat je altijd veilig naar boven en beneden gaat. Bovendien geef je je interieur zo een stijlvolle uitstraling. Wil jij ook van een mooie en veilige trap genieten? Bekijk hieronder dan eerst de mogelijkheden en tips voor je traprenovatie!

 

Soorten trapverlichting

istockphoto-1132901095-612x612-1.jpg

Trapverlichting bestaat in vele soorten. Je kan niet alleen verlichting op de traptreden aanbrengen, maar ook op de muren en leuningen. Bovendien heb je de keuze uit hallogeen verlichting en ledverlichting. Ontdek hieronder de beste optie voor jou!

Trapverlichting inbouw

Ingebouwde verlichting wordt vaak gekozen, omdat het er zo strak uitziet. Het past dus goed bij een modern interieur. Maar het is eveneens de beste oplossing voor veiligheid. Wanneer je kiest voor inbouw led spots lopen kleine kinderen geen gevaar meer om zich te verbranden. Deze spots geven namelijk maar een beperkte warmte af.

Inbouwspots worden vaak op elke derde trede aangebracht, maar het is natuurlijk ook mogelijk om inbouwspots in je muren te verwerken. Het is maar wat je zelf het mooist vindt!

Trapverlichting opbouw

Naast inbouwspots zijn ook opbouwspots een mogelijkheid. Het grote verschil is dat opbouwspots meer opvallen. Voor sommige mensen is dit een groot pluspunt, want het zorgt voor meer speelsheid in de ruimte. Vooral als je voor spots kiest met een opvallende vorm of kleur. Opbouwspots worden meestal voor de wanden gebruikt.

Ledverlichting trap

Wanneer je je trap verlicht, kan je dit met hallogeen verlichting of ledverlichting. Er wordt echter veelal gekozen voor ledverlichting, omdat het zo zuinig is. Je hebt de keuze uit inbouw- en uitbouwspots en strips.

Ledstrips hebben als grote voordeel dat ze zorgen voor een egale verspreiding van licht én langer meegaan. Daarnaast zijn ze eenvoudig te monteren en kunnen ze goed tegen een stootje. Bij strips is het bovendien mogelijk om een schakelaar toe te voegen, zodat je zelf kiest wanneer je trap verlicht wordt.

Trapverlichting met sensor

Trapverlichting met sensor is een handige keuze. Op die manier schakelt de verlichting enkel aan wanneer je de trap op- of afloopt. Zo maak je het jezelf niet enkel eenvoudiger, maar bespaar je ook heel wat geld!

istockphoto-544457614-612x612-1.jpg
 

Voordelen trap verlichting

Het verlichten van je trap heeft een aantal interessante voordelen. Zo is het de beste manier om je trap veiliger te maken. Vooral voor mensen die niet goed te been zijn, kinderen of ouderen komt het dus goed van pas. Maar ook in andere situaties is het zeker geen overbodige luxe. Een ongelukje is namelijk snel gebeurd.

Een ander voordeel is de mooie moderne uitstraling die het je trap geeft. Uiteraard past het ook mooi bij een knusser interieur. In dat geval kies je gewoon voor een andere uitvoering en eventueel een iets warmere verlichting. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden!

Het derde grote voordeel van verlichting op je trap is dat je er geld mee uitspaart. Voor trapverlichting wordt er namelijk vaak ledverlichting gebruikt, wat heel wat zuiniger is dan andere soorten verlichting die je in de ruimte moet branden. Bovendien is het mogelijk om de trapverlichting enkel te activeren wanneer je de trap op- en afloopt. Je merkt daardoor een groot verschil op je energiefactuur!

Tips voor de juiste trap verlichting

De beste verlichting voor je trap vinden, is niet zo moeilijk. Het is enkel belangrijk dat je jezelf een paar vragen stelt en dat je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Onderstaande info helpt je bij het maken van de juiste keuze!

Wat is de beste plaats voor je verlichting?

Als je verlichting voor je trap wilt, moet je eerst bepalen waar het precies moet komen. Je kan spotjes in de traptreden plaatsen, maar ook kiezen voor verlichting in de wangen van de trap, in de trapleuning of in de wanden.

Als je de verlichting op de meest subtiele manier wilt aanbrengen, is verlichting in de wangen van de trap voor jou de beste optie. Je ziet de spotjes zo bijna niet. Ingebouwde spotjes of ledstrips in de traptreden geven je dan weer het beste zicht op trap. Als je het dus vooral voor veiligheidsredenen wilt installeren is dit voor jou een betere keuze.

De juiste vorm kiezen

Er zijn ook verschillende vormen om uit te kiezen. Zo is er ronde en vierkante verlichting en zijn er smalle ledstrips. Vierkante spots zijn een goede keuze als je je interieur wat speelser wilt maken. Vooral als je kiest voor opbouwspots, want dan vallen ze extra op.

Heb je liever dat ze niet opvallen? Kies dan voor smalle ledstrips die je nauwelijks ziet. Onthoud dat ook de kleur van het licht een invloed heeft op de uitstraling van je interieur.

Welke lichtkleur heeft je voorkeur?

Trapverlichting bestaat in diverse kleuren. Er is koel, blauw licht en warmer wit licht. Voor een landelijk interieur is warm licht een goede keuze, omdat het voor nog meer gezelligheid in je interieur zorgt. Als je houdt van modern, kies je beter voor het blauwig licht.

 

Vraag je offerte aan en geniet van je trapverlichting!

Voordat je trapverlichting koopt, is het belangrijk dat je verschillende offertes met elkaar vergelijkt. Alleen op die manier kies je eenvoudig de beste én goedkoopste trappenbouwer uit.

Offertes vergelijken, doe je makkelijk op onze site. Het duurt slechts enkele minuten en nadien weet je meteen hoeveel je moet betalen. Erg handig! Door offertes te vergelijken, spaar je bovendien tot maar liefst 40% op het totaalbedrag uit. Vergelijken loont dus de moeite!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke materialen wenst u te gebruiken voor uw trap?
3*. Wanneer wenst u de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.