Trapbekleding: wat is de beste keus voor jouw trap?

Als je trap er niet mooi meer uitziet maar nog wel stevig is, kan een nieuwe trapbekleding een perfecte oplossing zijn voor traprenovatie. Op deze pagina lees je hoe een trap opnieuw bekleden in zijn werk gaat en wat de kosten daarvoor zijn.

 

Je trap bekleden: dit is de prijs

istockphoto-155151961-612x612-1.jpg

De prijzen van een nieuwe trapbekleding hangen af van het aantal treden, het materiaal dat je kiest en de uurprijs van de vakman. Dit is een indicatie voor de kosten van traprenovatie inclusief arbeidsloon, materiaalkosten en BTW.

  • Een nieuwe trapbekleding van natuurhout kost tussen de €750 en €1800.
  • Een nieuwe trapbekleding van vinyl kost tussen de €500 en €1200.
  • Een nieuwe trapbekleding van tapijt kost tussen de €600 en €1400.
  • Een nieuwe trapbekleding van laminaat kost tussen de €500 en €1000.
  • Een nieuwe trapbekleding van staal kost tussen de €1000 en €2500.

Soorten trapbekleding: mogelijkheden

Er zijn bekledingen van veel verschillende materialen beschikbaar voor de trap. Die verschillen in hoe makkelijk ze aan te brengen zijn en hoeveel ze kosten. Maar ook in hoe veilig ze zijn, hoe ze aanvoelen en of ze in jouw woonstijl passen. Lees hier wat voor mogelijkheden er tegenwoordig zijn en wat een goede keus voor jouw huis is.

Trapbekleding hout

Hout is één van de meest populairste keuzes voor nieuwe bekleding. Het materiaal is mooi en duurzaam, en het kan goed tegen dagelijkste beloping. Hout voelt warm aan je blote voeten aan, en geeft een goede grip. Het nadeel is dat hout redelijk aan de prijs is en dat je het moet oliën om scheuren of zelfs rotten te voorkomen. Hout dat met lak behandeld is kan erg glad zijn voor mensen die op sokken lopen.

Trap bekleden met vinyl

Vinyl is een kunststof die steeds meer gebruikt wordt in de bouw. Ook voor traptreden bekleden is het geschikt, en het biedt dan verschillende voordelen. De prijs van vinyl is laag en de kunststof is erg makkelijk schoon te maken. Vinyl traptreden kunnen in heel veel mooie prints (waaronder hout- en steenlook) geleverd worden.

Trapbekleding tapijt

Tapijt is mooi, zacht en warm. Het levert bovendien een uitstekende grip op de traptreden op. Kies voor laagpolig tapijt dat makkelijk schoon te maken is met een stofzuiger en niet veel geld kost. Hoogpolig tapijt is moeilijker schoon te maken, maar ziet er erg luxe uit en biedt ook nog eens een vrij zachte landing bij een val of bij een vallend voorwerp.

Trap bekleden met laminaat

Laminaat is een sterk materiaal dat eenvoudig op maat te maken en erg slijtvast is. Laminaat is ook in heel veel mooie kleuren en patronen beschikbaar en is niet erg duur. Het is ook een behoorlijk onderhoudsarm materiaal dat eenvoudig met een vochtige doek schoon te maken is. Let er wel op dat de randen van laminaten traptreden netjes worden afgewerkt, anders kan de zachte binnenkant van de treden bloot komen te liggen en snel beschadigd raken.

istockphoto-1250602707-612x612-1.jpg
 

Andere soorten trapbekleding

Er is tegenwoordig nog meer trapbekleding die je misschien nog niet in het echt hebt gezien. Trappen van beton of betonlook zijn erg stijlvol en stoer, maar natuurlijk wel keihard en zwaar. Voor trappen van natuursteen, marmer of steenimitaties geldt hetzelfde. Treden van staal hebben ook hun eigen charme, maar voelen niet echt fijn aan de blote voeten aan. Traptreden van leder of leerimitatie kunnen een uitstekende grip en een mooi uiterlijk bieden, maar zijn lastig te reinigen.

Overzettreden

Overzettreden zijn een slimme en betaalbare manier om een bestaande trap te renoveren. Dit zijn treden die je over de oude treden heen bevestigt, waardoor er een nieuwe stevige bovenlaag ontstaat. Zo heb je precies een nieuwe trap.

De treden zijn in veel materialen en prijsklassen beschikbaar. Je kunt ze zelf aanbrengen, maar ze ook door een trappenmaker laten monteren.

Trapboom

De trapboom is de zijkant van de trap, het deel van de structuur die tegen de muur bevestigd wordt dus. Het aantrekkelijkste resultaat van je renovatie krijg je als je de trapbomen meeneemt in je vernieuwing. Het hangt van je plannen en van de oude trap af hoe makkelijk dit is. Als je de trap alleen gaat schuren of verven, kan je dit onderdeel eenvoudig meenemen. Als je nieuwe treden plaatst of een nieuw materiaal voor de trapbekleding gebruikt, is het vaak lastig om de trapbomen op de juiste grootte te bekleden. Het kan dan aan te raden zijn om een vakman in te huren voor de klus: zij hebben vaak de gereedschappen en de know-how om ook de trapbomen op maat te behandelen in dezelfde stijl te vernieuwen.

 

Zelf je trap bekleden versus specialist

Natuurlijk kan je zelf je trap opnieuw bekleden. Dat kan, afhankelijk van je kluservaring, een erg leuk hobbyprojectje of een slepende nachtmerrie worden. Sommige typen trapbekleding zijn veel makkelijker aan te brengen en netjes af te werken dan anderen. Ga dus even goed bij jezelf na of je de expertise en de gereedschappen in huis hebt om een succes te maken van het opnieuw bekleden van je trap. Als je denkt dat dit werk je meer moeite, geld en frustratie kost dan het waard is (plus het feit dat je je trap misschien een tijdje niet kunt gebruiken!) dan is het misschien een beter idee op een specialist in te schakelen. Deze mensen hebben jarenlange ervaring met het bekleden van trappen en leveren een prachtige uitvoering, die je heel veel jaren lang met veel plezier zult bekijken en gebruiken.

Vraag een offerte aan en kies de juiste vakman voor je trapbekleding!

De beste uitvoerder voor de nieuwe bekleding van jouw trap vind je door offertes te vergelijken. Vraag ze hier aan, en je kan snel de verschillende tarieven van uitvoerders in jouw buurt vergelijken. Zo vind je eenvoudig een perfecte oplossing voor je traprenovatie tegen een mooie prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke materialen wenst u te gebruiken voor uw trap?
3*. Wanneer wenst u de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.