Trap schilderen: werkwijze, tips en prijs

Je trap wordt dagelijks intensief gebruikt en zal er na verloop van tijd niet meer als nieuw uitzien. Een beschadigde trap doet afbreuk aan de algehele uitstraling van je interieur. Wil je je trap opknappen of heb je gewoon zin in een nieuw kleurtje? Dan is je trap schilderen een goede optie. Maar hoe begin je aan je traprenovatie? Wat zijn de kosten en kun je het zelf of láát je het beter doen? Hieronder zetten we alle aandachtspunten voor je op een rij.

Vraag advies en prijzen op maat

Werkwijze trap schilderen

Trap schilderen: de nieuwe uitstraling van je trap

Het uiteindelijke resultaat van het trap schilderen hangt helemaal af van de juiste werkwijze. Een vakman volgt het onderstaande stappenplan:

  • afplakken > alles in de nabije omgeving van de trap wordt afgeplakt met tape of folie en is zo beschermd tegen vuil, stof en verf
  • oude bekleding verwijderen > oude verflagen worden verwijderd met afbijtmiddel en een verfkrabber, beits- of olielagen worden weggeschuurd
  • schuren > na het verwijderen van de oude laag kan de trap stofvrij worden gemaakt met de stofzuiger en een vochtige doek. Daarna wordt de trap nogmaals geschuurd met fijn schuurpapier
  • grondverf > er worden twee lagen primer aangebracht. Zowel tussendoor als na het aanbrengen van de tweede laag wordt de trap nogmaals opgeschuurd
  • eindlaag > de uiteindelijke verfkleur wordt in twee tot drie lagen aangebracht. Ook hier wordt tussendoor en na het aanbrengen van de laatste laag de trap weer opgeschuurd

istockphoto-859803398-612x612-2.jpg

Trap schuren en verven

Schuren is een essentieel onderdeel bij het trap schilderen. Je haalt er alle oneffenheden mee weg en het is tevens nodig om de verf goed te laten hechten. Een nieuwe verflaag hecht zich alleen aan een ondergrond die niet te glad is. Tevens laat de verf sneller los van een ondergrond die niet geschuurd is. In plaats van te schuren kun je, om te zorgen dat de nieuwe verflaag goed hecht, ook kiezen voor een product dat de ondergrond enigszins invreet.

Houten trap schilderen

Als het hout van de trap nog onbehandeld is, dien je eerst een primer aan te brengen. Slijtvast vloerverf is de beste keus voor het schilderen van een houten trap. Voor houten ondergronden is een lakverf met daarin kunsthars een goede optie, omdat deze verf erg hard wordt. Er zijn matte en zijdeglans varianten verkrijgbaar. Je kunt er ook voor kiezen de trap te beitsen of te vernissen. De trap is dan beschermd tegen vuil en vocht, terwijl de houtstructuur zichtbaar blijft.

Betonnen trap schilderen

Voor het schilderen van een betonnen trap kun je het beste kwalitatief hoogwaardige betonverf of een speciale vloerverf voor steenachtige ondergronden gebruiken. Om te beginnen moet de betonnen trap goed gereinigd worden met een speciaal reinigingsmiddel, omdat anders de verf niet goed zal hechten aan het beton, zelfs niet als er een primer is gebruikt.

Trap schilderen: prijs

De kosten voor het trap schilderen zijn afhankelijk van factoren als het soort trap, de moeilijkheidsgraad en de grootte van de trap. Uitgaande van twee grondlagen en een eindlaag betaal je voor een trap met open treden gemiddeld € 15,– per trede en voor een trap met gesloten treden € 20,– per trede. De kosten voor het schilderen van de trapleuning bedragen gemiddeld tussen de € 10,– en € 15,– per meter. Dit zijn richtprijzen inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Voordelen trap schilderen

Het schilderen van de trap heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van traprenovatie:

  • het is de goedkoopste manier om je trap een nieuw uiterlijk te geven
  • je hebt de mogelijkheid het zelf te doen
  • je glijdt minder snel uit op een geverfde trap
  • de trap is eenvoudig schoon te maken

Tips voor trap schilderen

Bedenk, voor je begint met schilderen, welk effect je wil bereiken met de nieuwe uitstraling van je trap. Wil je je trap qua stijl harmonieus laten aansluiten bij de rest van je interieur dan kun je het beste kiezen voor een matchende kleur. Mag de trap juist flink in het oog springen? Kies dan voor een contrasterende kleur. Wil je een ruimtelijk effect creëren dan kun je kiezen voor een donkere trap en lichte muren. Een trap in één kleur brengt rust, maar als het wat speelser mag, kun je de traptreden een andere tint geven dan de stootborden of zelfs elke trede een andere kleur geven.

Omdat er op een trap veel wordt gelopen, wordt het schilderwerk zwaar belast. Slijtvaste verf zorgt voor een langere levensduur. Lak met polyurethaan alkydhars is verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans en een goede optie. Heb je liever een matte uitstraling? Kies dan voor vloerverf. Vloerverf met een 2-componenten coating heeft een basiscoating en een verharder als bescherming tegen slijtage. Ook acrylverf kan worden gebruikt, maar dan wel in combinatie met een eindlaag van transparante parketlak ter bescherming van de trap. Een extra optie is het aanbrengen van een speciale verfsoort die de trap slipveilig maakt.

Nog een praktische tip: verf de traptreden om en om. Je kunt de trap dan tijdens de werkzaamheden toch blijven gebruiken.

Vind de juiste vakman

Zelf schilderen versus vakman

Je trap schilderen is niet iets wat je even tussendoor doet; het is een tijdrovende klus. Schilderen is een vak op zich. Het vraagt geduld en de juiste technieken. Een foutje is snel gemaakt en kan leiden tot extra kosten, tijd en moeite. Wanneer je een vakman inschakelt, krijg je gegarandeerd een mooi en kwalitatief hoogwaardig eindresultaat. En dat is toch wat je wil voor een item dat een belangrijke rol speelt in de uitstraling van je woning?

Vraag een offerte en vind de beste vakman voor je trap!

Is jouw trap aan een schilderbeurt toe en ben je op zoek naar de geschikte professional voor de job? Vraag dan hier vrijblijvend gratis offertes aan, vergelijk ze op je gemak en kies het aanbod dat het beste aansluit bij jouw wensen en situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wenst u te laten realiseren

2*. Welk type trap wenst u?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.