Trapleuning: materialen, stijlen en tips!

Is de trapleuning van je huis aan vervanging toe? Er zijn op dit moment meer mooie en bijzondere soorten trapleuningen voor traprenovatie, dan ooit tevoren in de handel. Gebruik deze webpagina om het perfecte materiaal en stijl voor je nieuwe leuning te vinden tegen de beste tarieven!

Soorten leuningen: materialen

Soorten trapleuningen: welke materialen worden er gebruikt?

Een trapleuning is een structuur die bedoeld is om vast te grijpen tijdens het gebruik van de trap, om de op- of neergang extra veilig te maken. Voor dat doel kan eigenlijk elk stevig materiaal gebruikt worden. Er zijn trapleuningen in de handel van onbewerkt natuurhout, van steigerbuizen, van koperen leidingen en zelfs, zoals vroeger, van stevig touw. Op dit moment worden de onderstaande vijf materialen het vaakst gebruikt om trapleuningen van te maken.

Stalen trapleuning

Een trapleuning van staal is een uitstekende en veilige oplossing voor stoere woningen en bedrijfspanden. Het staal kan blank worden gelaten, maar ook geschilderd worden met lak in elke gewenste kleur. Mits goed bevestigd is dit type leuning onverwoestbaar. Ook interessant zijn stalen trapleuningen met een bovenlaag van een ander, decoratief metaal, zoals koper of messing.

Glazen trapleuning

Er zijn verschillende soorten trapleuningen van glas. Je kan kiezen voor een opstaande glasrand, die vanaf de onderkant van de trap omhoog komt en die je vast kunt pakken tijdens het klimmen of dalen. Andere exemplaren bestaan uit glaspanelen die in een stalen frame gevat zijn; vaak hebben deze modellen een bovenleuning van staal. Glazen leuningen (ook wel balustrades genoemd) zijn elegant, laten daglicht door en sluiten de hele trap af. Dat laatste beschermt kwetsbare mensen, kinderen en huisdier voor een val via de zijkant van de trap.

Trapleuning hout

Hout is nog steeds het populairste materiaal voor trapleuningen. Hout is mooi, makkelijk te bewerken, in veel prijsklassen verkrijgbaar en stevig. Het materiaal biedt ook een goede grip en voelt warm aan de handen aan. De meeste houten trapleuningen zijn rond in doorsnede, maar er zijn ook rechthoekige en veelhoekige leuningen. Het nadeel hiervan is dat ze af en toe onderhouden moeten worden met een laag verf, vernis of meubelolie.

Aluminium trapleuning

Een aluminium trapleuning combineert een laag gewicht met een grote sterkte. Het gaat bij dit type leuning meestal hierbij om een aluminium buis met een ronde doorsnede. Het oppervlak is vaak egaal, maar sommige modellen hebben ribbels of een andere textuur om de gebruiker meer grip te geven. Aluminium heeft een lange levensduur, is makkelijk schoon te maken en roest niet.

Trapleuning inox

Een trapleuning inox (RVS) is een stevige, no-nonsense structuur die in moderne huizen en woningen met een industriële vormgeving goed past. Het is bovendien een goedkoop en onderhoudsarm materiaal, dat niet verkleurt of vergaat. Het aanbod van inox trapleuningen is bovendien ruim.

Trapleuning: welke stijl kies je?

Verschillende stijlen leuningen

Een trapleuning is in principe een gebruiksvoorwerp dat veiligheid biedt. Maar het oog wil ook wat, en de keuze voor een bepaalde leuning is ook een keuze voor een bepaalde stijl. Ook hier is de keuze groot – er zijn trapleuningen in veel verschillende kleuren, vormen en afwerkingen. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een sobere en strakke moderne en/of zwarte leuning.

Moderne trapleuning

Robuuste materialen zoals aluminium en staal zijn goede keuzes voor een modern huishouden. Je kunt mooie design trapleuningen vinden met elegante bevestigingsplaten of een speciale afwerking. Designleuningen hebben vaak een rechthoekige of vierkante dwarsdoorsnede. Sommige moderne modellen hebben een extra slanke vormgeving die een prachtig lijnenspel bieden, waardoor zelfs een eenvoudige trapleuning helemaal aansluit bij jouw persoonlijke woonstijl.

Zwarte trapleuning

Zwart is een erg populaire kleur voor de trapleuning, die een stijlvolle uitstraling aan het object verleent. Een zwarte trapleuning is bovendien uitstekend zichtbaar tegen de witte of lichte muur, waardoor een interessant contrast ontstaat. Elke trapleuning kan in een zwarte kleur afgewerkt worden met de juiste verf. Stalen leuningen worden vaak van een matzwarte poedercoating voorzien (zwartstaal) voor een mooie afwerking die extra goede grip geeft aan de gebruiker.

Tips voor de perfecte leuning

  • Ben je niet de handigste persoon en struikel je in het donker vaak over je traptreden? Een trapleuning met ingebouwde lichtstrips of spotjes helpt je om in het donker de treden te onderscheiden en je trap een stuk veiliger te maken!
  • De beste vorm voor je nieuwe trapleuning hangt af van de plek waar hij moet komen. Bij een rechte trap en muur kan je voor een rechte leuning kiezen, maar ook voor een golvend model. Voor een trap met hoeken kan je ook een leuning met hoeken kiezen, of een gebogen of uit delen bestaande leuning. De keuze hangt vooral van jouw eigen voorkeur af!
  • Heb je kleine kinderen of huisdieren in je woning? Bescherm ze voor te kiezen voor een trapleuning met een raamwerk van spijlen. Zo kunnen ze niet per ongeluk langs de zijkant van de trap omlaag vallen.
  • Kijk bij het bestellen van je nieuwe leuning of hij alle onderdelen bevat die je nodig hebt, of dat je die nog apart moet bijbestellen. Een volledige trapleuning bestaat uit de leuning zelf, einddoppen voor de uiteinden, dragers waarmee de leuning tegen de muur geschroefd wordt en soms staanders voor de trapleuning aan de open zijde van de trap.

Maak je offerte op maat en geniet van je nieuwe trapleuning!

Zoals je leest zijn er veel verschillende keuzes om een mooie trapleuning te bestellen. Vind jouw ideale model tegen een perfecte prijs door een paar offertes aan te vragen. Daarmee kom je heel snel te weten wat jouw beoogde nieuwe trapleuning (en de eventuele montage daarvan) gaat kosten. Aarzel niet en vraag direct offertes op, en je weet meer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wenst u te laten realiseren

2*. Welk type trap wenst u?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.